Ryż: przepis na ugotowanie

0
128
Ryż: przepis na ugotowanie

Sztuka ugotowania ryżu polega na tym, aby był on sypki, a zarazem miękki i puchaty. Wiele osób metodą prób i błędów stara się wypracować idealną metodę, która pozwoli na sprawne i odpowiednie ugotowanie tego dodatku. Nie jest to trudna ani skomplikowana czynność, jednak wymaga poznania kilku kluczowych zasad. Jak i ile gotować ryż, aby efekt zrobił wrażenie?

Na początku pracy warto zdać sobie sprawę z tego, że ryż zawiera wiele skrobi. Z tego względu, by po ugotowaniu był on sypki a zarazem miękki, po wyjęciu go z opakowania należy go przepłukać wodą. Do tego celu można wykorzystać bieżącą wodę z kranu. Ryż wysypujemy na sito i płuczemy, pozbywając się przy tym skrobi, która znajduje się po zewnętrznej stronie ziaren.

Warto zaopatrzyć się w sypki ryż, który ułatwi odmierzenie odpowiedniej i potrzebnej nam porcji ryżu. W przypadku ryżu pakowanego w woreczki, porcje są już odmierzone, dlatego w sytuacji, kiedy chcemy ugotować więcej niż jedno opakowanie, musimy do wrzucić do wody także drugie. Jeśli jednak mamy ryż sypki, bez problemu odmierzymy jedną lub dwie szklanki.

Można przyjąć, że jedna porcja ryżu przeznaczona dla jednej osoby równa się jednej szklance. Odmierzamy zatem jedną szklankę i wsypujemy ją na sitko. Następnie płuczemy pod kranem z bieżącą wodą. Warto zwrócić uwagę, aby woda miała letnią temperaturę. Płuczemy ryż aż do momentu, kiedy woda zmieni kolor na przeźroczysty. W kolejnym kroku gotujemy dwie szklanki wody, dodajemy 2 łyżki oleju oraz szczyptę soli. Kiedy woda zacznie się gotować, dodajemy ryż. Mieszamy i czekamy aż woda będzie wrzeć.

Kiedy woda będzie zagotowana, zmniejszamy płomień pod garnkiem. Pamiętamy jednak, aby ryż nadal lekko się gotował. Garnek przykrywamy przykrywką i pozostawiamy na lekkim ogniu przez około 10 minut. Ugotowany ryż powinien mieć suchą wierzchnią warstwę. Kiedy stwierdzimy, że ryż już został odpowiednio ugotowany, wyłączamy ogień. Całość pozostawiamy pod przykrywką przez około 10 minut. Następnie należy delikatnie pomieszać ryż, aby odparowała zbędna woda. Tak przygotowany ryż powinien być sypki, puszysty i smaczny. Można go podać na półmisku lub talerzu jako dodatek do głównego dania.

inwestycjawkadry.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułIle czasu ładować akumulator?
Następny artykułPunkty karne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here