Soczewica – doskonały pomysł na szybki posiłek

W dobie ekologicznego jedzenia oraz żywności bio ceną za zdrowie jest brak mięsa lub jego ograniczenie. W takim wypadku trzeba zwrócić się w kierunku pożywnych i dobrych dla organizmu warzyw, w tym także warzyw strączkowych. Podstawą dań kuchni wegańskiej jest ciecierzyca oraz soczewica. To doskonały pomysł na pożywny posiłek.

Czym jest soczewica?

Jest to warzywo pełne witamin, mikro- i makroelementów. Soczewica jest alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Sama ma wiele białka roślinnego, które jest dużo zdrowsze i równie pożywne. Jest to warzywo strączkowe, które zawiera nie tylko wiele witamin, ale także taniny, czyli związki mogące chronić organizm przed zmianami nowotworowymi. A do tego przygotowuje się ją łatwo i szybko, stąd jest to tak częsty składnik szybkich przepisów na Najlepszewkuchni.pl oraz wielu innych stronach kulinarnych.

Zupa krem z soczewicy

Lubisz zupy kremy? To ciekawa alternatywa dla zwykłej zupy, a przy tym bardziej pożywna i zawierająca często więcej składników odżywczych niż zwykła zupa. Przygotowanie zupy z soczewicy nie jest trudne, a najważniejszym aspektem jest jej przepłukanie i ugotowanie. Nie każdy rodzaj soczewicy należy moczyć i nie każdy smakuje tak samo, ale do zup poleca się bardziej rozgotowujące się odmiany, czyli zwykle czerwoną lub żółtą. Soczewica to doskonały element zupy krem, bowiem łatwo się ją blenduje i uzyskuje właściwą konsystencję. Dodaj do zupy papryki, cebuli czy czosnku, by stworzyć swój ulubiony smak.

Pasta z soczewicy

Było coś na obiad, teraz czas na jeden z szybkich przepisów na Najlepszewkuchni.pl oraz innych stronach. Znajdziesz tego mnóstwo. Jeśli znudziły Ci się kanapki tradycyjne, sprawdź pastę z soczewicy. Jej smak będzie zależny od tego, z czym połączysz soczewicę i jaki jej rodzaj wybierzesz. My polecamy wegańską pastę z czosnkiem, zieloną soczewicą oraz słonecznikiem. Będzie coś do pochrupania, coś do smarowania i coś do smaku. Całość idealnie nada się nie tylko na kanapki, ale także jako dodatek do różnych mięs oraz jako farsz. Spróbuj sam!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here