Rodzaje i właściwości dywanów

Najważniejszą cechą dywanów jest jego gęstość. To ona stanowi o miękkości powierzchni, wyrazistym wzorze. Bardzo ważne jest też runo i jego grubość, na przykład dywany o grubej nitce będą bardzo puszyste, mimo iż pozornie wcale nie mają dużej ilości punktów na metr kwadratowy. Im większa waga na metr kwadratowy, tym dywan będzie masywniejszy. Jakość dywanu zależy bezpośrednio od jakości włókna. Do wyboru mamy włókna naturalne takie jak wełna, jedwab czy bawełna oraz sztuczne akryl, wiskoza, polipropylen i inne. Różne elementy zatem wpływają na jakość i funkcjonalność dywanu. Oprócz dywanów gładkich w ofercie znajdziemy wycinane – tzw. caving – zyskujemy wtedy wrażenie przestrzeni, a samo wycięcie podkreśla wybrane elementy. Dywany shaggy to propozycja o długim runie, który można również wycinać. Są miękkie i sprężyste i ciekawie wyglądają w połączeniu z innymi sposobami tkania. Dywany sizal look są bezrunowe – szorstkie, ale dość łatwe w utrzymaniu w czystości. Głównymi zaletami dywanów z włókien sztucznych będzie ich odporność na ścieranie i właściwości antystatyczne. Długo będą utrzymywać kolory i faktury. Są łatwe w utrzymaniu i odporne na chemikalia. Szczególnie polecane są alergikom. Dywany z włókien naturalnych są bardzo dobrej jakości. Bawełniane jednak szybciej niszczą się i tracą swoje właściwości. Wełniane będą miękkie i miłe w dotyku, ale mogą uczulać i wpływają na mikroklimat w pomieszczeniu. Stanową bardzo dobrą izolację termiczną, ale szczególnie na początku bardzo pylą. Z naturalnych włókien alergikom poleca się dywany jedwabne, które są gęste i lekkie. Są śliskie i sprawiają wrażenie chłodnych, ale poprzez rodzaj materiału dają nieprzeciętny efekt.

bajarka.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here