Kuchnie świata - zdrowe i niezdrowe

Lekarze pracujący w niektórych krajach mają zdecydowanie więcej pracy niż ich koledzy, którzy mieli szczęście urodzić się, wykształcić, a następnie leczyć pacjentów w regionach, gdzie codzienna dieta sprzyja zachowaniu zdrowia i młodości. Analizując sztandarowe potrawy narodowych kuchni można wyciągnąć ogólne wnioski, co do właściwości zdrowotnych, jakie daje spożywanie charakterystycznych dań, typowych dla danego kraju. Niektóre kuchnie wręcz słyną z tego, że są niezdrowe. Jest w nich wiele tłustych dań, mnóstwo smażonych potraw, a najważniejszym składnikiem jest tłuste mięso. Z kolei kuchnie innych regionów można by wręcz przepisywać na receptę. Przeważają w nich gotowane na parze warzywa, świeże owoce, dania z ryb, a tłuszczy znajduje się w nich tyle, co na przysłowiowe lekarstwo. Charakter narodowej kuchni ma ogromny wpływ na zdrowie mieszkańców danego państwa. Nic dziwnego, że niektóre nacje są znane z długowieczności, a nawet seniorzy mogą się tam pochwalić doskonałym stanem zdrowia.

http://www.super-fit.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here