Domowe sposoby na kłopoty trawienne: nalewka miętowa

0
82
nalewka miętowa

Przejściowe dolegliwości trawienne zdarzają się każdemu – bywa, że po zbyt obfitym lub nieodpowiednim posiłku boli żołądek, pojawiają się wzdęcia i dyskomfort. Szukamy wówczas pomocy w domowej apteczce – krople żołądkowe i przeróżne tabletki produkowane przez koncerny farmaceutyczne zwykle mogą pomóc, jednak są to preparaty chemiczne, rzadko zawierające składniki pochodzenia naturalnego. W sytuacji problemów z trawieniem warto sięgnąć więc po sposoby naturalne. Na szczęście na takie okoliczności można przygotować się z wyprzedzeniem – nalewka miętowa to coś, co każdy może mieć w swojej apteczce!

Mięta – domowe panaceum na niestrawności

Lecznicze właściwości mięty znane są już od stuleci, a jej liście wykorzystuje się do produkcji wielu preparatów leczniczych i suplementów. Także domowa nalewka miętowa, jeśli jest spożywana w umiarkowanych ilościach, może przynieść ulgę w przypadku przykrych dolegliwości trawiennych. Miętę cechuje wysoka zawartość potasu, wapnia, żelaza i manganu, a także witamin A, C, E i K regulujących procesy starzenia oraz krzepliwość krwi. Poza tym mięta ma olejki eteryczne oraz liczne flawonoidy odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego rytmu serca i ciśnienia krwi. Za najważniejszy element składu chemicznego mięty uważa się jednak mentol i jego pochodne – to właśnie dzięki tym substancjom mięta ma właściwości orzeźwiające i powoduje przyjemne uczucie chłodzenia, czy to wywołane żuciem miętowej gumy, czy też piciem napoju z jej dodatkiem. Mentol ma także działanie znieczulające, dlatego mięta przynosi ukojenie w przypadku podrażnień błon śluzowych. Pokonywanie problemów z trawieniem jest możliwe dzięki substancjom obkurczającym mięśnie gładkie układu pokarmowego, co redukuje uczucie wzdęć i dyskomfort wywołany bólami żołądka.

Nalewka miętowa – jak przygotować?

Nalewka z mięty może być przygotowana na różne sposoby i z wykorzystaniem rozmaitych składników – podstawę mają stanowić liście mięty świeże bądź suszone. Można wyhodować je samodzielnie w ogródku lub w doniczce albo kupić – niewielkie krzaczki można kupić w supermarketach, natomiast miętę suszoną mają w swoim asortymencie apteki i sklepy zielarskie oraz ze zdrową żywnością. Do sporządzenia nalewki potrzebny jest alkohol – może to być spirytus bądź wybrany rodzaj czystej wódki. Podstawowy przepis zakłada wykorzystanie kilku gałązek i 0,5 l spirytusu oraz syropu cukrowego, warto jednak wiedzieć, że cukier można zastąpić miodem, co dodatkowo wzbogaci nalewkę. Mieszankę tych trzech składników należy odstawić na ok. 2 tygodnie w ciemne i chłodne miejsce, a następnie przefiltrować ją i zamknąć na kolejnych kilka tygodni w szklanym naczyniu lub butelce. Nalewka nadaje się do spożycia przez kilka miesięcy w zależności od sposobu przechowywania. Tak przygotowana nalewka z mięty będzie miała intensywnie miętowy smak i aromat – można sięgnąć po kieliszek w razie wystąpienia dolegliwości bądź po ciężkostrawnym posiłku, aby im zapobiec. Mięta doskonale komponuje się z wieloma innymi ziołami i aromatami, dlatego nalewkę można wzbogacić np. sokiem z cytryny lub pomarańczy bądź liśćmi kolendry lub melisy. Takie rozwiązanie może przekonać osoby, które nie przepadają za mocnym smakiem mięty.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here