kurkuma
fot. pexels.com

Przyprawy to sekret udanego dania, ale i nie tylko! To również magiczna droga do lepszego samopoczucia, szybszej redukcji tkanki tłuszczowej oraz nadania potrawom pięknego koloru. Jedną z przypraw, która kryje w sobie mnóstwo właściwości zdrowotnych i ma wspaniały kolor, jest kurkuma. Sprawdź, dlaczego warto ją włączyć do swojej codziennej diety!

Zobacz też: https://www.uroda.info.pl/indyjskie-zloto-kurkuma/

Indyjska przyprawa

Kurkuma to przyprawa, która pochodzi z Indii. Otrzymuje się ją z korzenia, który jest bardzo podobny z wyglądu do korzenia imbiru. Jest ona bardzo powszechnie stosowana w kuchni azjatyckiej. Za jej unikatowy żółtopomarańczowy kolor odpowiedzialna jest kurkumina, która również służy również do barwienia produktów spożywczych od 600 r. p. n. e.

Sto lat później, gdy już dotarła ona do Chin, wówczas zaczęto ją stosować jako lekarstwo na różne choroby pasożytnicze, niedrożność wątroby, wrzodów i stanów zapalnych, a także w celu łagodzenia skurczów menstruacyjnych.

Medyczna przyprawa

Kurkuma to przyprawa, której właściwości wykorzystuje się nie tylko kulinarnie. Jest ona od bardzo dawna stosowana w tradycyjnej medycynie na Dalekim Wschodzie. Łagodzi bóle miesiączkowe, dolegliwości żołądkowe, a także pomaga w gojeniu się trudnym ranom i bliznom. Te właściwości posiada przez zawartość kurkuminy – polifenolu, który ma właściwości lecznicze.

Kurkuma ma również zdolność przyspieszania procesów naprawczych w mózgu. Posiada ona tumeron, związek, który namnaża i różnicuje komórki nerwowe w mózgu oraz wspomaga naprawdę mózgu po przebytej chorobie lub w wyniku urazu.

Kurkuma również doskonale sprawdzi się we wszelkich dolegliwościach trawiennych, gdyż posiada właściwości żółciopędne, pobudza wydzielanie się gastryny, a także enzymów trzustkowych i sekretyny. Działa także łagodnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, a także rozkurczająco. Bardzo często jest wykorzystywana jako składnik preparatów złożonych, które stosuje się w dysfunkcji trzustki i w zaburzeniach trawienia.

Aby lepiej wchłaniać wartościową kurkuminę powinniśmy ją podawać wraz z czarnym pieprzem, który zawiera piperynę znacznie poprawiającą wchłanianie kurkuminy.

Przeczytaj też: http://www.mimamo.pl/blonnik-jak-go-poprawnie-spozywac/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here